Energiedrank

Je kent ze vast wel: de energydrinks die je even een boost geven. Het zal je niet verbazen dat er veel suiker en cafeïne in zitten. Maar is het nou echt zo slecht voor je zoals veel ouders en andere mensen zeggen?

Energiedrank

In een blikje energydrink zit gemiddeld 30 gram suiker. Dit zijn ongeveer acht suikerklontjes. Ook zit er evenveel cafeïne is als in een kop koffie. Hierdoor kun je er verslaafd aan raken. Dit betekent dat je zonder de energiedrank niet goed meer kunt functioneren. Als je veel energiedrankjes drinkt, kun je last krijgen van allerlei klachten, zoals duizeligheid, slapeloosheid, hartkloppingen, paniekaanvallen, hyperactief gedrag, concentratieproblemen en slechte tanden. Of zelfs een cafeïnevergiftiging. Bovendien krijg je na de energieboost vaak juist een energiedip.

In light-energydrinks is de suiker geheel of gedeeltelijk vervangen door zoetstoffen. Daardoor zitten er minder of geen calorieën in. Toch zijn ook de light varianten slecht voor je tandglazuur.

Tips om te minderen

Tips om er verstandig mee om te gaan

Filmpje: wat doet energiedrank met je lichaam?

De jongerenadviseurs maakten een animatie over energiedrank. Wat zit er allemaal in en wat doet de drank met je lichaam?

Bekijk de video op YouTube

 

Jongerenkeurmerk

Bron: Energiedrank