Luuk (15) uit Heerenveen heeft een grote passie voor radio en film en timmert flink aan de weg

Geplaatst: 28 november 2019

Foto door Francizca Plantinga (moeder van Luuk)

Het werd wel weer eens tijd voor een interview. Met Luuk deze keer. Zo enthousiast en gedreven tref je ze zelden. Luuk maakt radio, spreekt filmpjes in en heeft grootse plannen voor de toekomst. Hoe is dit allemaal ontstaan? Je leest het in onderstaand interview!

In dit interview maak je kennis met Luuk Milo, 15 jaar. Een bezig baasje! Hij zit op het VMBO aan het Bornego College in Heerenveen en is bezig met zijn eindexamenjaar. Daarna wil hij graag verder studeren aan de Friese Poort (Mediacreator) om vervolgens door te stromen naar het HBO voor Media & Entertainment Management aan de NHL/Stenden. Zijn grootste hobby’s? Radio en film!

Luuk op televisie

“Het begon allemaal toen ik 9 jaar oud was.” Tijdens een bezoek aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum raakt Luuk zo enthousiast, het liefst bezoekt hij deze plek iedere week. Zijn eerste televisie ervaring doet hij op in het publiek tijdens de opnames van Zapplive. Maar, enthousiast als hij is, is dit natuurlijk niet genoeg. Weet je wat, denkt hij, ik stuur een vraag naar Willem Wever, dan kom ik vast nog een keer op tv. Een tijdje (en vier vragen) later wordt hij uitgenodigd door de redactie. Zijn vraag: Hoe komt een hotel aan zijn sterren? Een superleuke ervaring in hotel Huis ter Duin. 10 uren filmen leveren uiteindelijk een filmpje op van 10 minuten. Het is iedere seconde waard!

De aanhouder wint

Luuk komt erachter dat je als kind niet zomaar iedere week op tv mag verschijnen. Na een individueel ‘optreden’, mag je een jaar niet op tv. Behalve als publiek, dat dan weer wel. Je raadt het al, Luuk is opnieuw te zien in het publiek bij de opnames van Zapplive. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen.

In de tussentijd begint Luuk met een eigen YouTube kanaal, met de insteek: “Als het niet onder de vlag van de KRO mag, dan maak ik het zelf wel.” Het bleek al snel een succes. Met meer dan 100 abonnees in twee maanden kun je gerust spreken van een vliegende start. De iPad werd vervangen door een goede vlogcamera. Het hoogtepunt? “De Dutch YouTube Gathering, zonder twijfel.”

Liefde voor de radio

Bij het eerstvolgende bezoek aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid ontdekt Luuk iets nieuws. Een mengpaneel voor de radio! Een nieuwe passie is geboren. In korte tijd ontvangt ieder denkbaar radiostation in Nederland een enthousiaste mail. ‘Hee mijn naam is Luuk, ik ben 12 jaar oud en ik vind het superleuk om radio te luisteren. Het lijkt me ontzettend leuk om eens te komen kijken in de studio, mag dat?’ Al snel krijgt hij een reactie terug van de redactie van Veronica, radio DJ Lindo Duvall staat hier wel voor open. Luuk zijn ogen schitteren opnieuw als hij er over vertelt: “Het was zó spannend! Ik had allemaal vragen bedacht, maar het lukte me door de zenuwen niet om ze te stellen. Ik heb vooral veel geluisterd en om me heen gekeken.”

In gesprek met bekende dj's

De hoogtepunten van die dag? “De rondleiding door het gebouw. Het bleek dat SkyRadio, Radio 10 en de 538 studio gewoon in hetzelfde pand zitten! Ik heb daar Barend van Deelen ontmoet en leuk contact met hem gehouden. Twee maanden later zag ik hem opnieuw, hij was destijds net vader geworden van zijn tweede zoontje dus ik had een SC Heerenveen rompertje voor hem meegenomen. Bij onze derde ontmoeting had ik een verrassing. Mijn stiefvader heeft in zijn drukkerij een aantal notebooks laten bedrukken met een persoonlijke boodschap, zodat hij me niet meer zou vergeten. Dat heeft gewerkt!”

In hetzelfde pand zit ook XM Radio, The Talent Station. “Daar kun je het radio maken leren, het is een soort opstap naar ‘de grote jongens’. Ik ben bij ze langs geweest na de uitzending. Elin Stil was daar ook, we hebben haar nog een lift naar huis gegeven. Sinds begin januari is zij de vaste nieuwslezeres op Radio 10, in het programma van Rob van Someren. De jongste (ze is pas 18 jaar) nieuwslezeres in de geschiedenis van Radio 10.”

Zelf op de radio

Na al deze inspirerende gesprekken met bekende radio DJ’s, wordt het hoog tijd om zelf aan de slag te gaan. Dankzij een buitenkans (en een zieke presentator) komt Luuk binnen bij Smelne FM. In een half uur knutselt hij een programma in elkaar. “Het was niet goed, maar wel een hele mooie kans om te laten zien wat ik kan. Zo had ik via via contact met Lange Frans, die ik tijdens de uitzending live mocht spreken, een paar minuten na zijn optreden.” Een spectaculair debuut dus, wat al snel zijn vruchten afwerpt. Drie maanden later heeft Luuk zijn eigen programma op die zender: de Weekklapper, iedere zondag te horen (en via internet te zien!) tussen 12.00 en 14.00 uur. “Er is livemuziek van lokale talenten, we doen interviews met bekende artiesten (Lange Frans, Elske deWall) en samenwerkingen met o.a. Rapper Snelle, Susan & Freek, René Karst en Delany.

Stemgebruik

Je eigen stem terug luisteren blijft een gekke ervaring, hoe vaak je dat ook doet. Luuk heeft er niet zo veel problemen mee: “Op de radio gebruik ik een andere stem. Te veel vervormen klinkt gemaakt, het is in het begin zoeken naar de juiste toon.” Hij doet het voor en wat blijkt, zijn radiostem is wat kalmer, iets lager en klinkt beheerst. “Ik merk dat ik het leuk vind om te doen, op school lever ik soms zelfs vrije opdrachten in als spraakberichten. Vaak levert het me een 10 op voor de inzet!”

Sinds kort is Luuk ook beschikbaar als voice over, hij sprak al meerdere filmpjes in, waaronder deze voor Freshboyband:

Eigen thuisstudio

In het begin was het even zoeken naar een geschikte ruimte en de juiste materialen om ruisvrij op te nemen. Inmiddels vormtdat geen enkel probleem meer. Sinds een paar dagen beschikt Luuk over een thuisstudio, vertelt hij. “Mijn kamer is grondig aangepakt. De bedstee is er uit, er staat goede apparatuur en voor optimaal geluid hangen er akoestische panelen. Ik ga nu voor kwaliteit.”

Die kwaliteit, dat komt wel goed. We zijn nu al ontzettend trots op je Luuk en wensen je alle succes met leuke klussen in de toekomst, bedankt voor je tijd en het leuke interview!

Contact met Luuk?

Mocht je eens kennis willen maken met Luuk, neem dan gerust contact op met de redactie, dan brengen we jullie in contact. Langskomen in onze redactieruimte mag ook, we zijn er (bijna) iedere donderdagmiddag.

Bestanden

Luuk 1 (1).jpeg JPEG, 54,5 kB
Luuk 2.jpeg JPEG, 44,8 kB
Schermafbeelding
2019-11-28 om 15.05.19
(2).png
PNG, 1,34 MB
Vergelijk hulpaanbod