Eerste schooldag

Geplaatst: 22 augustus 2019

https://images.unsplash.com/photo-1491438590914-bc09fcaaf77a?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=500&q=60

Een eerste schooldag… jammer dat de vakantie alweer voorbij is. Maar ook weer fijn om je vrienden te zien en te spreken! Ten minste als je niet in een nieuwe klas start, of zelfs op een nieuwe school. Dan is zo’n eerste dag mega spannend. Hoe pak je dat nou slim aan?

Allereerst, zoiets spannend vinden mag. Dus accepteer dat.

Trek kleding aan waar je je goed in voelt. Een broek waarbij je je buik in moet houden is dus geen goed idee.

Daarnaast maakt je houding veel verschil. Loop rechtop, kijk om je heen en glimlach. Dat geeft anderen vaak de indruk dat je je openstelt. Dus misschien hoef je dan zelf niet eens een gesprek te beginnen en doen anderen dat al.

Gebeurt het niet vanzelf? Stel vragen aan de anderen! Cliché? Geen probleem. Beter dat dan origineel en fout. Je voelt dan vanzelf wel of het gesprek gezellig is en of het makkelijk gaat. O ja, vriendschap voor het leven hoeft het natuurlijk niet meteen te zijn.

Voorbeelden van vragen die je kan stellen:

  • Heb jij in de vakantie ook nog wat leuks gedaan?
  • Wat zijn je hobby’s?
  • Vind je het ook spannend zo’n eerste schooldag?

Je kan ook gezellig over socials zoals Instagram gaan praten. Vraag en praat vooral over wat jij leuk en interessant vindt. Dat praat vaak makkelijker.

Ga in de pauzes of tussen de lessen door ook met anderen mee. Vraag eerst even. Bijvoorbeeld ‘vind je/vinden jullie het oké dat ik met jullie mee ga?’. Vaak vinden anderen dat alleen maar gezellig, zo niet dan zijn het ook niet de geschikte mensen om mee te gaan. Probeer het dan bij anderen.

Ben je niet snel genoeg en is iedereen al naar de kantine verdwenen, ga dan een rondje lopen. Misschien kom je wel een aantal tegen. En anders weet je meteen hoe de school eruitziet. Een eerste reactie is vaak je telefoon pakken, zodat je je wat minder ongemakkelijk voelt. Toch geeft dat juist een gesloten houding, waardoor het lastiger contact maken is op het moment dat het wel kan. Dus probeer dat niet te doen!

Is het de eerste dag niet gelukt om contact te maken? Wees niet teleurgesteld of boos! Dat heeft geen zin… Probeer het de volgende dag gewoon weer!

Vergelijk hulpaanbod