Whatsnew

Heb jij de Liefdesverklaring al getekend?

8 januari

Je kunt het bijna niet gemist hebben, alle commotie, ophef, woede en frustratie rondom de #Nashvilleverklaring. Zonder mensen voor het hoofd te willen stoten, vinden we het natuurlijk ronduit treurig dat dit überhaupt bestaat. Gelukkig is daar de Liefdesverklaring, want liefde overwint alles. Heb jij al getekend?

Nashvilleverklaring, wat staat er in?

De NOS schrijft het volgende: Honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici hebben hun handtekening gezet onder een tekst die zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit en transgenders. In het pamflet wordt beschreven dat "God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw. Wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie."

In de verklaring staat dat het "zondig" is om "homoseksuele onreinheid of transgenderisme" goed te keuren. En ook: "Wij ontkennen dat de goedkeuring van homoseksuele onreinheid of transgenderisme een moreel neutrale zaak is, waarover getrouwe christenen onderling van mening mogen verschillen."

De volledige Nederlandse versie (met de naam: Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit) lees je via deze link.

Liefde overwint alles!

Direct na het verschijnen van de verklaring, ontstaat er nogal wat ophef, vooral op sociale media. Veel mensen zijn het er (gelukkig) totaal niet mee eens. Als tegenbeweging is daar onder andere de Liefdesverklaring.

De Liefdesverklaring is een initiatief van Boris van der Ham van het Humanistisch Verbond en Joost Roselaer, predikant in algemene dienst Remonstranten en predikant in Amsterdam.

"Het Humanistisch Verbond komt op voor vrijheid bij leven, liefde en dood. Wij willen een samenleving waarin je vrij bent in hoe je wilt leven, wie je lief wilt hebben en hoe je wilt sterven. Want alleen in vrijheid kun je zorgzaam samenleven."

De omschrijving van de Liefdesverklaring is als volgt:

Liefde is van alle tijden. Hoe we ermee omgaan is veranderlijk. De verworvenheden van vandaag, waardoor mensen steeds meer vrij zijn om de liefde op hun eigen manier te beleven, staan steeds weer onder druk. Een hang naar het verleden of naar vaststaande waarheden zorgt ervoor dat mensen weer in beknellende hokjes gedrukt worden.

Het is van belang de vrijheid te verdedigen om lief te hebben naar eigen wens. Daarom deze verklaring. Een liefdesverklaring aan mensen en een liefdesverklaring aan de vrijheid.

Zet jij je handtekening ook? De Liefdesverklaring kan worden ondertekend door iedereen die vrijheid en liefde een warm hart toedraagt.