Een condoom omdoen, hoe doe je dat?

27 november

Door veilig te vrijen, voorkom je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschap. Je vrijt veilig, als je voorbehoedmiddelen gebruikt, bijvoorbeeld een condoom of de pil. Maar een condoom omdoen, hoe doe je dat eigenlijk precies?

  1. Scheur de verpakking voorzichtig open en duw het condoom eruit. Gebruik hierbij geen tanden of schaar! En pas op met scherpe nagels en ringen. Het condoom mag niet beschadigen.
  2. Zorg dat de opgerolde kant van het condoom aan de buitenkant zit (test dit door het randje van het condoom tussen duim en wijsvinger te nemen en voel naar welke kant het rollen gemakkelijk gaat). Houd het topje van het condoom dicht met je duim en wijsvinger. Zo kan er geen lucht in komen. Anders kan het condoom knappen.
  3. Blijf het topje vasthouden. Plaats met de ene hand het condoom op de stijve penis en rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af. Let op dat er genoeg ruimte is in het topje van het condoom. In het topje wordt namelijk het sperma opgevangen. Als het omdoen niet gelukt is, haal het condoom er dan af en pak een nieuw condoom. Begin weer bij stap 1.
  4. Trek na het klaarkomen de penis terug voordat hij weer slap wordt. Houd de condoomrand bij het terugtrekken goed vast, zodat het condoom niet per ongeluk afglijdt. Leg een knoop in het condoom en gooi het in de vuilnisbak (niet in het toilet, dan krijg je verstoppingen).

Als je met iemand naar bed gaat, is het gebruik van condooms de enige manier om soa's te voorkomen. Zorg dat je weet hoe je een condoom goed gebruikt. Bijna alle ongelukjes met condooms komen doordat ze verkeerd gebruikt worden. Bekijk hier hoe je over een condoom begint en hoe je 'm goed omdoet.