Als iemand doodgaat

Als iemand om wie je geeft doodgaat, dan word je misschien overspoeld door je verdriet. Dat hoort bij verlies, maar het voelt niet fijn.

Hoe ga ik om met mijn verdriet?

Neem de tijd

Iedereen verwerkt de dood van een dierbare op zijn eigen manier en dus ook in zijn eigen tempo. Het is bijvoorbeeld niet raar als je soms verdrietig bent en niet de hele dag. Het kan best dat je je een tijdje wat beter voelt en daarna weer een tijdje wat minder.

Geef jezelf de tijd om jouw verlies te verwerken. Ook als anderen vinden dat je 'er nu toch wel overheen moet zijn'. Als je meer wilt weten over doodgaan, bekijk dan de filmpjes op Voorjongehelden.nl.

Praat over je gevoel

Je kunt je heel erg verdrietig of down voelen, maar misschien ook boos, angstig of schuldig. Dat voelt niet fijn maar is wel heel normaal. Praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwt. Misschien ken je iemand die zelf een dierbare verloren heeft? Hij of zij kan je tips geven over hoe jij met je verdriet kunt omgaan.

Wil je liever praten met iemand die je niet kent? Bel of chat dan met iemand van De Kindertelefoon (0800-0432), of van MIND Korrelatie (0900-1450).

Mijn vrienden ontwijken me

Mensen vinden het vaak heel moeilijk om te praten met iemand die veel verdriet heeft. Ze weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. Misschien zijn ze bang dat je gaat huilen. Of ze denken dat jij wel naar hen toe komt als je wilt praten.

Als je vrienden er niet altijd voor je zijn, bedenk dan dat ze het niet kwaad bedoelen. Als je ze nodig hebt, zeg dat dan. En vertel hen duidelijk wat ze voor je kunnen doen.

Praten met je huisarts

Vind je zelf dat je erg lang verdrietig blijft? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die luistert naar je en kan je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een (jeugd)psycholoog, een rouwtherapeut of iemand anders die je kan helpen. Het is heel normaal om hulp te vragen.

Filmpje: Dood en verlies

De jongerenadviseurs maakten een animatie over dood en verlies. Hoe ga je hiermee om?

Bekijk de video op YouTube

 

Jongerenkeurmerk

Bron: Als iemand doodgaat

Organisaties

 • Adviespunt rouwverwerking

  Toon op kaart
 • Psycholoog: rouwverwerking

  Toon op kaart
 • Uitvaartorganisatie

  Toon op kaart

Organisaties

 • Adviespunt rouwverwerking

  Toon op kaart
 • Psycholoog: rouwverwerking

  Toon op kaart
 • Uitvaartorganisatie

  Toon op kaart